У сумських держлісгоспах пора інтенсивних доглядів за молодим лісом

У лісових розсадниках та ділянках молодого лісу держлісгоспів Сумського обласного управління лісового та мисливського господарства пора гаряча. На часі пора інтенсивних доглядів за молодим лісом та садивним матеріалом.

Ручним чи механізованим способом, у залежності від віку ділянки та умов зростання, лісівники обробляють міжряддя, прополюють рядочки, визволяючи, де це необхідно, молоді деревця від небажаної рослинності. А також мульчують рядки чи застосовують методи хімічної обробки.

«До кожної окремої ділянки лісу застосовується індивідуальний підхід, адже умови зростання, ґрунти та інші важливі чинники різняться», – говорить заступник начальника Сумського обласного управління лісового та мисливського господарства Олександр Забара.

Щодо ручних доглядів, то все цілком зрозуміло: сапка – найкращий помічник лісівників. Вся відповідальність за якість проведення цієї роботи лягає на плечі лісокультурниць. Це, без перебільшення, титанічна праця. Важкий ґрунт, прямі сонячні промені, оводи чи інші кусючі комахи, а то й вужі чи змії – з усім цим їм доводиться стикатись щоденно.

Для проведення механізованих доглядів у держлісгоспах зібраний значний арсенал різноманітних засобів і механізмів. Це і сучасні мульчери і борони тощо.

Наразі вже встигли доглянути ліс на площі близько 4 тис. га. Всього у цьому році сумські лісівники планують провести догляди на площі 6,1 тис. га.