Сумські лісівники розробляють наслідки буревію

Розробити неможливо залишити – де поставити кому? Саме перед таким вибором наразі стоять сумські лісівники. Мова йде про розробку наслідків буревію.

Нагадаємо, 12 травня шквальний вітер і дощ охопив кілька регіонів України. На Сумщині стихія завдала значної шкоди лісу. Вітровалом було пошкоджено 1008 га лісових насаджень у Свеському, Конотопському та Шосткинському держлісгоспах. З них 99 га – у об’єктах ПЗФ.

Найбільше збитків стихія завдала шосткинським лісівникам. Із загальної площі постраждалих вітровалом ділянок 892 га – це угіддя Шосткинського держлісгоспу. З них близько 60 га потребують суцільних санітарних рубок.

Як виявилось, вирішення даного питання є досить проблематичним. Лісове законодавство передбачає, що для розробки ділянок площею понад 0,9 га необхідне проходження процедури оцінки впливу на довкілля.

Здавалося б, у цьому немає нічого неприродного. Абсолютно логічний процес, якби не самі умови проходження зазначеної процедури. Фахівці не з чуток знають, що проходження ОВД – це досить тривалий за часом і витратний у фінансовому відношення процес. І з цим можна було б миритися, якби ОВД передбачало проходження цієї процедури виключно на ті площі, які потребують суцільних санітарних рубок. Ще б пак! Держлісгосп повинен пройти ОВД (вдумайтесь!) на всю площу закріпленого за ним державного лісового фонду. А це, у даному випадку, 49,7 тисяч га!

Така об’ємна по обсягу робіт, тривала по часу і витратна у фінансовому плані процедура займе щонайменше півроку. За цей час пошкоджена у лісі деревина повністю втратить свою товарну якість і всі ці тисячі кубометрів лісу перетворяться у дрова, до того ж ще й трухлі. Економічні ж втрати від такого «господарювання» обраховуватимуться мільйонами гривень.

Чим керувалися законотворці, виписуючи такі умови, і кому від цього користь – залишається незрозумілим. Сподіваємось, що фахівці їх переглянуть і підійдуть виважено до цих питань, адже будь-яка діяльність, і не лише лісогосподарських підприємств, повинна бути, в першу чергу, економічно обґрунтованою.


Довідково. У лісогосподарських підприємствах Сумського обласного управління лісового та мисливського господарства тривають роботи по розробці вітровалу. Вже розроблено 148 га, з них 51 га – у Конотопському, 6 га – у Свеському та 91 га – у Шосткинському держлісгоспах.