Виїзна колегія Сумського ОУЛМГ: тростянецькі лісівники показали як відновлюють зруйноване та доглядають за лісом

Відновлюють зруйноване та якісно виконують всі заходи виробничої програми – це реалії сьогодення Тростянецького держлісгоспу.

Нагадаємо, одне з кращих у структурі Сумського обласного управління лісового та мисливського господарства ДП «Тростянецьке лісове господарство» зазнало колосальних руйнувань воєнними діями. Загальна сума збитків – близько 100 млн грн. Та попри всі складнощі, тростянецькі лісівники на лише оперативно відновлюють зруйноване, а й працюють над реалізацією всіх лісогосподарських заходів і забезпечують виконання всіх економічних показників.

У цьому мали змогу пересвідчитись учасники виїзної колегії  Сумського обласного управління лісового та мисливського господарства, яка днями відбулась на базі підприємства.

На чолі з начальником Віктором Чигринцем у лісгоспі побував керівний склад та директорський корпус управління.

Програма відвідин передбачала огляд процесу відновлення зруйнованих чи пошкоджених російською агресією об’єктів та різновікових ділянок лісових культур, що відрізняються умовами, технологією та схемами змішування.

Про те як лісгосп пережив період місячної окупації, як оговтувався, вибудовував пріоритети та налагоджував роботу і як працює у даний час, розповів колегам директор підприємства Віктор Зубко.

Хто не був у лісгоспі зразу після звільнення, тому важко уявити весь жах руйнувань та колосальний обсяг зробленої роботи по його відновленню. За кілька місяців колектив повністю «реанімував» територію центральної садиби, відновив будівлю Офісу лісництва та Музею лісу, теплиці та розсадник декоративних порід. Вже готова до роботи котельня підприємства, відремонтовані усі ворота гаражних боксів і бетонні паркани, повністю укомплектована пожежна частина, відбудовується адміністративна будівля автопарку.

Відновлена база відпочинку «Лісовичок» та будівля офісу Литовського лісництва, встановлене додаткове обладнання у лісонасіннєвому комплексі та полагоджена холодильна камера.

З вересня планують приступити до демонтажу будівлі центральної садиби лісгоспу.

Проте, зосередившись на відбудові, так само тростянецькі лісівники ретельно дбають і про догляд за лісами. За новітніми технологіями вирощують якісні сіянці головних лісоутворюючих порід, експериментують та підвищують продуктивність лісових насаджень введенням супутніх порід: горіха чорного, черешні, модрини, яблуні тощо.

«Незважаючи на всі складнощі, лісгосп потужно працює. Ми побачили як відновлюється ліс, ми побачили відмінні лісові культури, які дають нам надію на те, що коли вони набудуть стиглого віку, запас на 1 га буде не менше 600-700 кубометрів. Я задоволений тим, що побачив, і думаю, що задоволені й директори підприємств інших лісгоспів нашої області», – резюмував відвідини Віктор Чигринець.